Srí Lanka - příběh Cejlonského čaje 1.část
Až do 60. let 19. století byla hlavní plodinou pěstovanou na Srí Lance káva. Ale na konci šedesátých let přišla velká pohroma v podobě cizopasné houby Hemileia vastatrix, která zničila téměř všechny kávové plantáže na Srí Lance a přinutila tak zdejší statkáře zaměřit se na jiné plodiny, aby předešli totálnímu krachu.
Statkáři žijící v Loolecondera Estate začali obracet svou pozornost k čaji. Tím prvním z nich byl James Taylor, který zorganizoval v roce 1967 první setí čaje na pouhých 19- ti akrech půdy. Vydejte se na dovolenou na Srí Lanku, navštivte rozsáhlé čajové plantáže a ochutnejte tradiční čaje, které dodají vaší dovolené nádech exotiky.
Počátky čaje na Srí Lance
James Taylor získal některé poznatky o pěstování čaje v severní Indii a později je zdokonaloval na své farmě, která mu sloužila zároveň jako továrna i pokusná dílna. Palba oxidovaného listu byla provedena na hliněných kamnech na dřevěném uhlí. Jeho první čaje byly prodávány pouze v blízkém okolí a brzy si získaly množství příznivců.
Do roku 1872 vybudoval James Taylor plně vybavenou továrnu a o rok později byly jeho čaje první jakosti prodávány na aukci v Londýně. Díky své obětavosti a svému odhodlání se James Taylor velkou měrou zasloužil o úspěch této plodiny na Srí Lance. Mezi lety 1873 až 1880 vzrostla produkce čaje z pouhých 23 liber na 81,3 tun.
Čajové plantáže
Většina čajových plantáží na Srí Lance se nachází v nadmořské výšce mezi 3 000 a 8 000 stop ve dvou oblastech jihozápadní části ostrova, východně od Colomba a v okrese Galle na jihu. Na horkých, zapařených pláních a podhůřích jsou čajové lístky sbírány každých sedm nebo osm dní a pěstují se po celý rok.
Ty nejlepší čaje jsou získávány od konce června do konce srpna ve východní části Srí Lanky a od začátku února do poloviny března na západní.